PARKADANA
SHOPPING MALL

PROJECTS

LOCATION

ADANA, TURKEY

TYPE

RETAIL

YEAR

2015

AREA

135.000 M²

CLIENT

MT REALTY

STATUS

completed

The aim is to create physical and visual relations between interior spaces for utilization of the overall volume in ParkAdana Shopping Mall project, which covers approximately 135.000 square-meters. To establish the relations, a media wall is applied on the vertical surface of the orbicular void that connects the floors to each other. The visual and acoustical relation is kept continuous through this wall.

To take great advantage of the daylight coming from the wide roof opening, a variety of geometrical surfaces are designed on the gallery fronts. The aim here is to prevent a potential wall effect of the gallery fronts that have their heights resulted from mechanical needs. The linear illuminating strips used here in different thicknesses are designed to emphasize the differences between the floors.

Considerably effective spaces and façades designed on the display window gaps of the rental spaces. The neighboring stores are bonded to each other with principles even if the individual harmonies are kept flexible.

Vertical roof bearing elements on the food court floor are designed with regards to a tree trunk in a constructive manner. Therefore the load bearing elements are indirectly correlated to the natural forms around the building, with a natural feeling but without losing their functions. Those bodies also provided support to the circular design of the roof opening, with wood and green plants.