GOKSU
OFFICE BUILDING

PROJECTS

LOCATION

ISTANBUL, TURKEY

TYPE

OFFICE

YEAR

2015

AREA

3.000 M2

CLIENT

UZMAN GROUP

STATUS

IN PROGRESS

The building, which is categorized as a second level historical building is located nearby Göksu, one of the rivers flowing through Bosphorus in Istanbul. It is being converted to an office block and GVDS undertook the project. The building is on a highly steep lot and the difference between levels is considered as an advantage and provided an opportunity to let the daylight in.

The main boulevard level of the building is designed as a lobby and welcoming space for vehicle approach and people access while the first floor is for meeting rooms with a seminar room and the second floor is planned as an office space. The upper floor is planned to be the administrative floor with its confidentiality, silence and vista.

The meeting room opening to the front yard on the top of the ground floor is separated from the main building block through the low level garden. This created an opportunity to get daylight for the meeting room and the working spaces on the back. There is a pool created on the glass bridge and the meeting room on the top of the low level garden. This placement creates luminous effects and the reflections are projected on the working spaces of the upper floor with creating a visual relation between them. The pool, as the center of the gravity in this project, is placed on the private meeting room, which carries a garden and a view terrace that work as a shared space for administrative and operative offices.

With the low level garden that includes a transparent tunnel between the meeting room and the office block and the green-planted terraces, the whole compound is invisibly placed on the steep terrain and hides its large interior volume.